STUDERENDE SKIFTER STUDIERETNING: ”JEG FØLER MIG HJEMME HER”

Flere studerende skifter studieretning, fordi de simpelt fortryder den uddannelse, de har valgt. Det kan tage lang tid og være svært for studerende at finde det, der driver dem.

Af Rasmus Eghøje
Foto: Rasmus Eghøje

Efter COVID-19 bølgen ramte Danmark har flere unge ikke kunne tage et sabbatår med formål, om at komme ud at rejse og gøre sig klogere på sig selv. Det har resulteret i, at de mennesker vægter at starte hurtigt på uddannelse, for ikke at skulle begynde at kede sig. Det medfører at flere unge vælger en uddannelse, som en nødvendighed for at have noget at stå op til om morgenen, i stedet for et studievalg drevet af motivation til læring.

At miste sin interesse for sit studievalg

”Jeg fik i hvert fald støtte omkring den beslutning. Folk var meget forstående overfor det, og jeg tænkte, det var fint at finde noget, man gerne vil,”

– Anton Grum-Nymman, journaliststuderende på DMJX

Anton Grum-Nymann, journaliststuderende på DMJX, har før sit nuværende studie brugt tre semestre på statskundskab.

”Jeg har studeret statskundskab oprindeligt, på grund af den her interesse for samfundet, og for politik, og for mennesker og så videre. Men da jeg så gik der, så blev det aldrig rigtig noget, der fangede mig,”

Nysgerrigheden på fremtiden og de simple spørgsmål på fremtiden voksede på Anton senere på statskundskab studiet.

”Så senere, så begynder man at tænke mere over, hvad vil jeg gerne senere? Og hvad interesserer jeg mig for? Så begyndte jeg, på den måde at bevæge mig lidt væk fra det,” siger Anton Grum-Nymann

Tag den tid, det tager og find din passion

Det er svært for de studerende at komme til afklaring med, om den studieretning virkelig er det, de har lyst til. Anton Grum-Nymann fortæller, at folk var meget forstående og støttende, da han valgte at sige stop.

”Jeg fik i hvert fald støtte omkring den beslutning. Folk var meget forstående overfor det, og jeg tænkte, det var fint at finde noget, man gerne vil,”

At bruge tålmodighed, tid og refleksion, det kan hjælpe unge til selv at finde den passion, der driver dem. Anton Grum-Nymann brugte den uendelige mængde af fritid, efter sit studie stop til at tænke på, hvad der virkelig er hans passion.

”Jeg tror, igennem den her proces med at tænke på et studie, du ikke er glad for. Så skulle man tænke, så når jeg er færdig, så kan jeg lave det her, eller er det noget gerne vil lave på den anden side af studiet. Jo mere jeg tænkte over det, jo mere pegede det i retning på journalistiske arbejdsopgaver,”

Selvom det kan være en lang rejse at finde sin passion og den studieretning der passer til, så betyder det ikke altid, at du kan være sikker.

”Ved man det hundredeprocent? Det gør man måske ikke, men jeg synes da indtil videre, at jeg er glad for det. Journalistik åbner for mange muligheder, som jeg kan se mig selv i. Så skal der nok være en af dem, der vil passe mig fint, tænker jeg. Det er jeg ikke så bange for. Så på den måde føler jeg mig mere tryg i det her,”

Anton Grum-Nymann slutter af med, at han i dag føler denne studieretning nu, er der, hvor han føler, at han får mest udbytte af sin passion.

”Jeg kan godt lide sprog, og at bruge det på en mere kreativ og levende måde. Det er nok også mere den kreative udfoldelse, der er i journalistik i modsætning til statskundskab. Jeg føler, at jeg hører mig mere hjemme her,”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *