SF-medlem bakker op om ny sundhedsreform og rygeforbud

Politikerne i Region Midtjylland har fået indført et forbud om salg af tobak på hospitalerne. Nu diskuteres det om tobakssalget skal forbydes til børne og unge født i 2010 og efter på landsplan.

Magnus Heunicke fremlægger det nye udspil af en sundhedsreform (Foto: Sundhedsministeriet)

Tirsdag d. 15/3 præsenterede Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) det nye udspil til en sundhedsreform. Forbud mod salg af tobak til unge, der født i 2010 eller efter, var en del af det nye udspil. Det har vakt stor debat i offentligheden.

Formand for Psykiatri- og Socialudvalget Jacob Klærke (SF) i Region Midtjylland er fortaler for, at forbuddet mod salg af tobak til unge er med i den nye sundhedsreform:

”Jeg er tilhænger af det. Det er jeg også nødt til, fordi det var noget, som jeg selv biksede med for én fem år siden. Det var på et tidspunkt, hvor grænsen var på dem, der var født i år 2000 eller efter.”

Jacob Klærke og Regionsrådet i Region Midtjylland fik i 2019 etableret et forbud om salg af tobak på hospitalerne i Region Midtjylland.

Politikerne skal ikke bestemme over andres liv

Det nye udspil til en ny sundhedsreform har skabt stor opvækkelse i debatten om personlig frihed og valg. Ifølge Sundhedsstyrelsen er unge i alderen 15 til 29 år, der ryger dagligt faldet fra 26 procent i 2019 til 23 procent i 2020.

Men selvom antallet af børn og unge, der ryger er faldende, så mener Jacob Klærke ikke, at rygedebatten handler om personlig frihed:

”Rygning er den største dræber i det danske samfund, så er der nogen, der gerne vil snakke frihed og eget valg. Men, hvis man er 13 år og begynder at ryge, så er det jo ikke frihed, så er det afhængighed,”

Henrik Arens (NB) medlem af Aarhus Byråd og en del af Sundhed- og Omsorgsudvalget mener, at forbuddet mod salg af tobak til børn og unge er en indskrænkning af borgernes egen frihed:

”Det er jeg ihærdigt modstander af. Du går ind og prædiker over folks egen frihed. Jeg mener ikke, at politikerne skal bestemme over mit eget og andres liv,”

Ifølge Henrik Arens er løsningen på, at få børn og unge til at stoppe med at ryge at fortsætte de nuværende tiltag, som er vejen frem:

”Det er langt henad vejen at fortsætte med det, som man gør nu. Jeg synes, det er paradoksalt, at du vil straffe den yngre generation. Du ser allerede et fald i rygning, du ser allerede et fald i, hvornår du starter. Så de unger går allerede den rigtige vej.”

Ryger du?

I en kandidattest for sidste års region- og kommunalvalg svarede Jacob Klærke (SF), at han ikke var enig i beslutningen om at skulle indføre krav om to kødfrie dage i offentlige kantiner.

Så Jacob Klærke mener ikke, at rygeforbuddet er en krænkelse om personlig frihed og valg, men han vil ikke have et krav på en klimabevidst handling om kødfrie dage i offentlige kantiner:

Det nye udspil i sundhedsreformen er en hjernevrider, når rygning dræber tusindvis af mennesker om året i Danmark. Men samtidig indskrænker det borgernes rettigheder til selv at vælge, indtage og ryge, hvad man har lyst til.

Men har fortalerne for rygeforbuddet nogensinde selv røget cigaretter, drukket alkohol eller gjort de ting, som de unger gør i en ung alder? Det er Region rådsmedlem Jacob Klærke blevet spurgt om:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *